NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY, KALOCSA

Platóni testek – Orosz Klára szobrászművész kiállítása

A NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY tisztelettel meghívja Önt és kedves ismerőseit Orosz Klára szobrászművész Platóni testek című kiállításának megnyitójára április 12-én pénteken 18 órára. A kiállítást megnyitja: Budai Viktória, a Nicolas Schöffer Gyűjtemény gyűjteményvezetője Zongorán közreműködik: Ferenc Bence, a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendéke A kiállítás megtekinthető 2024. május 9-ig, kedd, csütörtök, szombat 10−17 óráig. Cím: Nicolas Schöffer Gyűjtemény, Kalocsa, Szent István király út 76. Fk.: Romsics Imre múzeumigazgató

Platóni testek címmel nyílik Orosz Klára szobrászművész kiállítása a Nicolas Schöffer Gyűjteményben.
A tárlaton a művész szabályos platóni testeket formálja szobrászati alkotásokká. Platón a szabályos testekről Kr. e. 360 körül írt a Timaiosz című munkájában. Az öt szabályos test közül négyet az őselemekkel feleltette meg: a földet a kockával, a levegőt az oktaéderrel, a vizet az ikozaéderrel és a tüzet a tetraéderrel. Az égi szférákat alkotó anyagot, az étert később Arisztotelész feleltette meg dodekaédernek. Orosz Klára már második alkalommal állít ki gyűjteményünkben, első kiállítása a Dodeka-komplex címet viselte, ahol a dodekaéder installációja állt középpontban.
A mostani kiállítás, mintegy folytatása a Dodeka -komplex című kiállításnak, a platóni testeket értelmezi újra, összekötve a több ezer éves filozófiai és matematikai tudást a jelen szobrászati nyelvével.

NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY

 • Cím: 6300 Kalocsa, Szent István király út 76.
 • Telefon: (78) 600 999
 • Nyitvatartás: 
 • kedd, csütörtök, szombat: 10-17 óráig
 • email: info@schoffergyujtemeny.hu
 • Facebook