NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY, KALOCSA

Duna‒táj Fotókör/Szárnyaló gondolatok időszaki kiállítás.

Duna−táj Fotókör Egyesület | Szárnyaló gondolatok című kiállítás

KIÁLLÍTÁS MEGHÍVÓ  Duna‒táj Fotókör/Szárnyaló gondolatok  A Nicolas Schöffer Gyűjtemény tisztelettel meghívja Önt, a Szárnyaló gondolatok című fotókiállítás megnyitójára 2021. október 1-én pénteken 17 órára.  A kiállítást megnyitja: Péjó Zoltán ES-MAFOSZ fotóművész, a Duna‒táj Fotókör Egyesület elnöke  Helyszín: 6300 Kalocsa, Szent István király út 76.

 

Duna−táj Fotókör Egyesület | Szárnyaló gondolatok című kiállítás– Nagy Erik fotográfus tárlatvezetése

2021. október 27-én szerdán, 17.30 -tól Nagy Erik fotográfus, a Duna−táj Fotókör Egyesület alelnöke, alapító tagja tart tárlatvezetést a Szárnyaló gondolatok című kiállításon. Az eseményen való részvétel ingyenes. Információ

Nicolas Schöffer grafikái

2012. szeptember 6. – február 30.

A Schöffer-centenáriumon nyíló időszaki kiállításunkon a Schöffer Gyűjtemény grafikai anyagából rendeztünk egy kiállítást. Igazi kuriózumnak számító, ritkán látható darabokat, szitanyomatokat, számítógépes grafikákat és kollázsképeket tekinthettek meg az érdeklődök.

40 év Párizsban

Joseph Kádár képzőművész tárlata

2012. április 12. – május 13.

A Schöffer centenáriumi évben, a hagyományteremtő „Francia Napok” keretében nem is adózhattunk méltóbb módon a Párizsban élt és alkotott Nicolas Schöffer emléke előtt, mint egy olyan nagy formátumú, Európa szerte ismert és elismert ,– négy évtizedet szintén a művészetek fővárosában eltöltött képzőművész – Joseph Kádár, alias Kádár József Kalocsára látogatásával. 

Kezdetekben a periférikus műfajokkal kísérletezett – Mail-Art, Post-Mail Art, Livre-Objets –, de művészi fotókat és fotogramokat is készített. 1979-ben kezdett elektrografikával foglalkozni, a fénymásológépet művészi célra felhasználni. Fotóit, kollázsait másolta, nyújtotta, zsugorította, olyan műveket is alkotott, melyeket a hagyományos sokszorosító technikákkal nem lehet előállítani, például a háromdimenziós relief-elektrografikát.
Korábbi szürrealista periódusa után, a fegyelmezettebb geometrikus korszaka következett. A feszes kompozíció, a geometrizáló hajlam ekkori műveinek fő jellemzői. Az utóbbi tíz évben kezdett el foglalkozni a gömbök és ellipszoidok erőegyensúlyának a problematikájával. Ezeken a munkáin szigorú rend szervezi műalkotássá elképzeléseit. Az új tartalmak vizuális megjelenítése új kihívásokat jelentenek számára, központi témája az ellipszoidok dőlésszögei által keletkezett erőegyensúlyok dinamikájának fokozására.
Ez a tárlat, bár kétségtelenül szerény merítés volt a hatalmas életműből, de azért jól példázta a gazdag művészi pálya legfontosabb állomásait, azt a hosszú utat – az előző 40 évet – amit a mindig is nyitott szellemű, kísérletező kedvű alkotó mind a mai napig jár.

A Tér és a Vonal lírája időszaki kiállítás

A Tér és a Vonal lírája
Dargay Lajos modern képzőművészeti gyűjteménye | kiállítás

Dargay Lajost sokoldalú alkotóként jegyzi a művészettörténet. Pályája során szobrászművészként, tanárként és múzeumigazgatóként is maradandó értékeket hozott létre. Schöffer Miklós tanítványaként, majd munkatársaként vett részt a kalocsai Schöffer Múzeum alapításában. 1982 augusztusában az akkori kalocsai városvezetés felkérésére lett − a mai − Nicolas Schöffer Gyűjtemény vezetője.

Hosszú és termékeny múzeumigazgatói munkássága során szemináriumokat szervezett a kortárs művészeti élet által felvetett elméleti és kritikai problémák megvitatására.

A szemináriumok meghívott vendégei művészek, művészettörténészek, valamint a korabeli művészeti élet szereplői voltak. A szemináriumok kísérő eseményei a résztvevő művészek alkotásaiból válogatott kiállítások voltak. A műtárgyak egy része, Dargay Lajosnak köszönhetően, a kalocsai Városi Képzőművészeti Gyűjteménybe került a művészek ajándékozása révén, vagy letétként.

Dargay Lajos modern képzőművészeti kollekciójából válogatott
A Tér és a Vonal lírája című kiállításunk, ezzel is tiszteletet adva Dargay Lajos múzeumalapítói és múzeumigazgatói munkásságának.


A kiállítás megtekinthető: 2023. március 17. − május 13.
Helyszín: Nicolas Schöffer Gyűjtemény (Kalocsa, Szent István király út 76.)

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A Tér és a Vonal lírája: Dargay Lajos modern gyűjteménye virtuális séta

A Tér és a Vonal Lírája című kiállításunk most online is megtekinthető. Dargay Lajos modern művészeti gyűjteményének darabjaiból válogatott tárlaton a hazai és a nemzetközi geometrikus művészet jeles alkotásai láthatóak.
A kiállítást és a 3D felvételt az NKA támogatta.
 

Mobility

Kelle Antal képzőművész tárlata

2012. május 17. – július 23.

A Nicolas Schöffer születésének 100. évfordulójára, a Schöffer év alkalmából került megrendezésre Kelle Antal képzőművész tárlata. A művész ez alkalomból a megnyitóra Schöffer Hommage á Bartók című zenéjére egy táncprodukciót is készített, valamint egy animációt is, ami az INS felület mozgása által generált geometrikus filmetűd.

A videót az alábbi linkre kattintva tekintheti meg.

A fény művészete

Mattis-Teutsch Waldemar kiállítása

2012. március 5. – április 8.

A 2012-es esztendőt Kalocsa városa és a Gyűjtemény is a Schöffer–centenárium jegyében ünnepelte. A Schöffer év nyitókiállítása, Mattis-Teutsch Waldemar nemzetközileg ismert és elismert, Brassóban élő fényművész és holográfus kiállításával vette kezdetét. A holográfia olyan lenyűgöző képalkotási technológiáját tárta elénk tárlatával, ami méltó a „Schöfferi hagyatékhoz”, a mindig kísérletező és kutató művész életútjához.

A Mattis- Teutsch Waldemar a neves erdélyi képzőművész család, a néhai Mattis-Teutsch János 1884-ben Brassóban született nagy formátumú képzőművész unokája, aki már nem festékkel, ecsettel készíti műveit – az ecsetet felcserélte a lézersugárral –, az Ő színes lendületes alkotásai a hologramok.
Hologramjai a mérnöki tudományok és a költői fantázia köztes vidékén találhatók, de mint önmagáról vallotta, a művészetnek soha nem a kézműves jellege, a technikája érdekelte, hanem sokkal inkább, hogy el tudja érni a hatást, amelyet kigondolt.
A színes lendületes alkotásokra, a hologramokra is igaz, hogy bennük a tudomány és a művészet sajátságos módon ölelkezik egymással, mintegy szimbiózist teremtve művészet és technológia között; a fény-a mozgás és a színek keltenek életre sajátságos teret.
A fény célirányos irányításának, innovatív alkalmazásának magasiskolája köszön vissza műveiről, ahol pixel hologramjain a néző látószögének változásával, a színspektrum széles skáláját vonultatja fel, és állandó mozgásban tartja.

NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY

  • Cím: 6300 Kalocsa, Szent István király út 76.
  • Telefon: (78) 600 999
  • Nyitvatartás: 
  • kedd, csütörtök, szombat: 10-17 óráig
  • email: info@schoffergyujtemeny.hu
  • Facebook