NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY, KALOCSA

Sri Chinmoy Jharna Kala időszaki kiállítás

The image might contain:  Sri Chinmoy JHARNA KALA című kiállításának megnyitójára 2024. május 17-én 17 órára. A kiállítást megnyitja: Csapkai Ildikó Sri Chinmoy dalait előadják: Kapusi Balázs- zongora, Sepsi Erika- fuvola, és a Bird of Light együttes A megnyitó után állófogadásra várjuk látogatóinkat. 2024.06.15-én a KÉK MADÁR FESZTIVÁL ideje alatt, 10 órától színes programokkal várunk mindenkit. Lesz filmvetítés, örömzene, versszavalás. Helyszín: Nicolas Schöffer Gyűjtemény 6300 Kalocsa Szent István király út 76 A kiállítás megtekinthető: 2024. május 18.-június 18. kedd, c: rtök, szombat 10.00-17.00

Jarna Kala című kiállítás

Sri Chinmoy (1931-2007) nem csak békefilozófus volt, hanem termékeny művész is, aki több mint 100 000 akrilfestményt és milliónyi madárrajzot készített művészeti tevékenysége során. Munkáit Jharna-Kala-nak nevezi, amely bengáli nyelven, a mester anyanyelvén forrás-művészetet jelent. Festészete az életöröm intenzív kiáradását képviseli, amely megkerüli az intellektuális elmét. Mégsem szabad összetévesztenünk művészetét a naiv művészettel. Sri Chinmoy képzőművészeti munkássága nem a nyugati művészeti képzés eredménye, és nem reagál az európai művészet irányzataira. Rendkívüli képességgel rendelkezett, hogy elnyelje a különböző művészeti hatásokat, és azokat belsővé tegye. Fő művei az absztrakt expresszionizmus stílusjegyeit hordozzák. Sajátos egyéni festőeszközöket textildarabokat és szivacsot használt, időnként az ujjaival festett. 2005-ben párizsi Carrousel du Louvre mutatott be egy válogatást Jharna-Kala alkotásaiból.

A tárlat 2024. június 18-ig látogatható a Gyűjtemény nyitvatartási idejében.

Kollektív Kollektíva | Szalon Art Factory kiállítás

Kollektív Kollektíva címmel nyílik a következő kiállításunk a Nicolas Schöffer Gyűjteményben.
A kiállításon a pécsi Szalon Art Factory művészei mutatkoznak be.

Kiállító művészek:
BÓBICS Diána, BOZSÓ Nóra, BÖHM Gergely, BURKUS Judit, EGRESI Barbara, KNYIHÁR Bence, MAKRA Zoltán, MAKRAI Adél, NAGY Sarolta, OROSZ Klára, PALATINUS Dóra, SZABÓ Klarisz Médea, VARGA Rita, VERCZ Szilvia

A kiállítást megnyitja: VARGA Rita képzőművész

Megnyitó: 2024. március 8-án, pénteken 18.00-kor.
A kiállítás megtekinthető: 2024. március 9. – 2024. április 4.

Duna‒táj Fotókör/Szárnyaló gondolatok időszaki kiállítás.

Duna−táj Fotókör Egyesület | Szárnyaló gondolatok című kiállítás

KIÁLLÍTÁS MEGHÍVÓ Duna‒táj Fotókör/Szárnyaló gondolatok A Nicolas Schöffer Gyűjtemény tisztelettel meghívja Önt, a Szárnyaló gondolatok című fotókiállítás megnyitójára 2021. október 1-én pénteken 17 órára. A kiállítást megnyitja: Péjó Zoltán ES-MAFOSZ fotóművész, a Duna‒táj Fotókör Egyesület elnöke Helyszín: 6300 Kalocsa, Szent István király út 76.

 

Duna−táj Fotókör Egyesület | Szárnyaló gondolatok című kiállítás– Nagy Erik fotográfus tárlatvezetése

2021. október 27-én szerdán, 17.30 -tól Nagy Erik fotográfus, a Duna−táj Fotókör Egyesület alelnöke, alapító tagja tart tárlatvezetést a Szárnyaló gondolatok című kiállításon. Az eseményen való részvétel ingyenes. Információ

Platóni testek – Orosz Klára szobrászművész kiállítása

A NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY tisztelettel meghívja Önt és kedves ismerőseit Orosz Klára szobrászművész Platóni testek című kiállításának megnyitójára április 12-én pénteken 18 órára. A kiállítást megnyitja: Budai Viktória, a Nicolas Schöffer Gyűjtemény gyűjteményvezetője Zongorán közreműködik: Ferenc Bence, a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendéke A kiállítás megtekinthető 2024. május 9-ig, kedd, csütörtök, szombat 10−17 óráig. Cím: Nicolas Schöffer Gyűjtemény, Kalocsa, Szent István király út 76. Fk.: Romsics Imre múzeumigazgató

Platóni testek címmel nyílik Orosz Klára szobrászművész kiállítása a Nicolas Schöffer Gyűjteményben.
A tárlaton a művész szabályos platóni testeket formálja szobrászati alkotásokká. Platón a szabályos testekről Kr. e. 360 körül írt a Timaiosz című munkájában. Az öt szabályos test közül négyet az őselemekkel feleltette meg: a földet a kockával, a levegőt az oktaéderrel, a vizet az ikozaéderrel és a tüzet a tetraéderrel. Az égi szférákat alkotó anyagot, az étert később Arisztotelész feleltette meg dodekaédernek. Orosz Klára már második alkalommal állít ki gyűjteményünkben, első kiállítása a Dodeka-komplex címet viselte, ahol a dodekaéder installációja állt középpontban.
A mostani kiállítás, mintegy folytatása a Dodeka -komplex című kiállításnak, a platóni testeket értelmezi újra, összekötve a több ezer éves filozófiai és matematikai tudást a jelen szobrászati nyelvével.

A Tér és a Vonal lírája időszaki kiállítás

A Tér és a Vonal lírája
Dargay Lajos modern képzőművészeti gyűjteménye | kiállítás

Dargay Lajost sokoldalú alkotóként jegyzi a művészettörténet. Pályája során szobrászművészként, tanárként és múzeumigazgatóként is maradandó értékeket hozott létre. Schöffer Miklós tanítványaként, majd munkatársaként vett részt a kalocsai Schöffer Múzeum alapításában. 1982 augusztusában az akkori kalocsai városvezetés felkérésére lett − a mai − Nicolas Schöffer Gyűjtemény vezetője.

Hosszú és termékeny múzeumigazgatói munkássága során szemináriumokat szervezett a kortárs művészeti élet által felvetett elméleti és kritikai problémák megvitatására.

A szemináriumok meghívott vendégei művészek, művészettörténészek, valamint a korabeli művészeti élet szereplői voltak. A szemináriumok kísérő eseményei a résztvevő művészek alkotásaiból válogatott kiállítások voltak. A műtárgyak egy része, Dargay Lajosnak köszönhetően, a kalocsai Városi Képzőművészeti Gyűjteménybe került a művészek ajándékozása révén, vagy letétként.

Dargay Lajos modern képzőművészeti kollekciójából válogatott
A Tér és a Vonal lírája című kiállításunk, ezzel is tiszteletet adva Dargay Lajos múzeumalapítói és múzeumigazgatói munkásságának.


A kiállítás megtekinthető: 2023. március 17. − május 13.
Helyszín: Nicolas Schöffer Gyűjtemény (Kalocsa, Szent István király út 76.)

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A Tér és a Vonal lírája: Dargay Lajos modern gyűjteménye virtuális séta

A Tér és a Vonal Lírája című kiállításunk most online is megtekinthető. Dargay Lajos modern művészeti gyűjteményének darabjaiból válogatott tárlaton a hazai és a nemzetközi geometrikus művészet jeles alkotásai láthatóak.
A kiállítást és a 3D felvételt az NKA támogatta.
 

NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY

 • Cím: 6300 Kalocsa, Szent István király út 76.
 • Telefon: (78) 600 999
 • Nyitvatartás: 
 • kedd, csütörtök, szombat: 10-17 óráig
 • email: info@schoffergyujtemeny.hu
 • Facebook