NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY, KALOCSA

Rólam szól itt a TÉR!

Bemutatkoznak a Nicolas Schöffer Gyűjtemény Alkotópályázatának résztvevői

2013. május 31. – július 28.

A Tér-Fény-Mozgás múzeumpedagógiai pályázatunk keretén belül, 2013. tavaszán kétfordulós alkotóverseny is megrendezésre került, melyben Nicolas Schöffer műveinek témafelvetéseiből kiindulva ugyan, de a diákok a maguk képzelőerejét használva készítettek önálló alkotást egy előre megadott, korosztályonként eltérő témában, eltérő anyaghasználattal. A legkreatívabb munkák jutalma pedig nem csupán könyvutalvány volt, hanem igazi kiállításon is szerepelhettek: időszaki kiállításként két hónapon keresztül ők voltak a Schöffer Gyűjtemény főszereplői.

 

40 év Párizsban

Joseph Kádár képzőművész tárlata

2012. április 12. – május 13.

A Schöffer centenáriumi évben, a hagyományteremtő „Francia Napok” keretében nem is adózhattunk méltóbb módon a Párizsban élt és alkotott Nicolas Schöffer emléke előtt, mint egy olyan nagy formátumú, Európa szerte ismert és elismert ,– négy évtizedet szintén a művészetek fővárosában eltöltött képzőművész – Joseph Kádár, alias Kádár József Kalocsára látogatásával. 

Kezdetekben a periférikus műfajokkal kísérletezett – Mail-Art, Post-Mail Art, Livre-Objets –, de művészi fotókat és fotogramokat is készített. 1979-ben kezdett elektrografikával foglalkozni, a fénymásológépet művészi célra felhasználni. Fotóit, kollázsait másolta, nyújtotta, zsugorította, olyan műveket is alkotott, melyeket a hagyományos sokszorosító technikákkal nem lehet előállítani, például a háromdimenziós relief-elektrografikát.
Korábbi szürrealista periódusa után, a fegyelmezettebb geometrikus korszaka következett. A feszes kompozíció, a geometrizáló hajlam ekkori műveinek fő jellemzői. Az utóbbi tíz évben kezdett el foglalkozni a gömbök és ellipszoidok erőegyensúlyának a problematikájával. Ezeken a munkáin szigorú rend szervezi műalkotássá elképzeléseit. Az új tartalmak vizuális megjelenítése új kihívásokat jelentenek számára, központi témája az ellipszoidok dőlésszögei által keletkezett erőegyensúlyok dinamikájának fokozására.
Ez a tárlat, bár kétségtelenül szerény merítés volt a hatalmas életműből, de azért jól példázta a gazdag művészi pálya legfontosabb állomásait, azt a hosszú utat – az előző 40 évet – amit a mindig is nyitott szellemű, kísérletező kedvű alkotó mind a mai napig jár.

A Tér és a Vonal lírája időszaki kiállítás

A Tér és a Vonal lírája
Dargay Lajos modern képzőművészeti gyűjteménye | kiállítás

Dargay Lajost sokoldalú alkotóként jegyzi a művészettörténet. Pályája során szobrászművészként, tanárként és múzeumigazgatóként is maradandó értékeket hozott létre. Schöffer Miklós tanítványaként, majd munkatársaként vett részt a kalocsai Schöffer Múzeum alapításában. 1982 augusztusában az akkori kalocsai városvezetés felkérésére lett − a mai − Nicolas Schöffer Gyűjtemény vezetője.

Hosszú és termékeny múzeumigazgatói munkássága során szemináriumokat szervezett a kortárs művészeti élet által felvetett elméleti és kritikai problémák megvitatására.

A szemináriumok meghívott vendégei művészek, művészettörténészek, valamint a korabeli művészeti élet szereplői voltak. A szemináriumok kísérő eseményei a résztvevő művészek alkotásaiból válogatott kiállítások voltak. A műtárgyak egy része, Dargay Lajosnak köszönhetően, a kalocsai Városi Képzőművészeti Gyűjteménybe került a művészek ajándékozása révén, vagy letétként.

Dargay Lajos modern képzőművészeti kollekciójából válogatott
A Tér és a Vonal lírája című kiállításunk, ezzel is tiszteletet adva Dargay Lajos múzeumalapítói és múzeumigazgatói munkásságának.


A kiállítás megtekinthető: 2023. március 17. − május 13.
Helyszín: Nicolas Schöffer Gyűjtemény (Kalocsa, Szent István király út 76.)

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Nicolas Schöffer grafikái

2012. szeptember 6. – február 30.

A Schöffer-centenáriumon nyíló időszaki kiállításunkon a Schöffer Gyűjtemény grafikai anyagából rendeztünk egy kiállítást. Igazi kuriózumnak számító, ritkán látható darabokat, szitanyomatokat, számítógépes grafikákat és kollázsképeket tekinthettek meg az érdeklődök.

A fény művészete

Mattis-Teutsch Waldemar kiállítása

2012. március 5. – április 8.

A 2012-es esztendőt Kalocsa városa és a Gyűjtemény is a Schöffer–centenárium jegyében ünnepelte. A Schöffer év nyitókiállítása, Mattis-Teutsch Waldemar nemzetközileg ismert és elismert, Brassóban élő fényművész és holográfus kiállításával vette kezdetét. A holográfia olyan lenyűgöző képalkotási technológiáját tárta elénk tárlatával, ami méltó a „Schöfferi hagyatékhoz”, a mindig kísérletező és kutató művész életútjához.

A Mattis- Teutsch Waldemar a neves erdélyi képzőművész család, a néhai Mattis-Teutsch János 1884-ben Brassóban született nagy formátumú képzőművész unokája, aki már nem festékkel, ecsettel készíti műveit – az ecsetet felcserélte a lézersugárral –, az Ő színes lendületes alkotásai a hologramok.
Hologramjai a mérnöki tudományok és a költői fantázia köztes vidékén találhatók, de mint önmagáról vallotta, a művészetnek soha nem a kézműves jellege, a technikája érdekelte, hanem sokkal inkább, hogy el tudja érni a hatást, amelyet kigondolt.
A színes lendületes alkotásokra, a hologramokra is igaz, hogy bennük a tudomány és a művészet sajátságos módon ölelkezik egymással, mintegy szimbiózist teremtve művészet és technológia között; a fény-a mozgás és a színek keltenek életre sajátságos teret.
A fény célirányos irányításának, innovatív alkalmazásának magasiskolája köszön vissza műveiről, ahol pixel hologramjain a néző látószögének változásával, a színspektrum széles skáláját vonultatja fel, és állandó mozgásban tartja.

Duna‒táj Fotókör/Szárnyaló gondolatok időszaki kiállítás.

Duna−táj Fotókör Egyesület | Szárnyaló gondolatok című kiállítás

KIÁLLÍTÁS MEGHÍVÓ  Duna‒táj Fotókör/Szárnyaló gondolatok  A Nicolas Schöffer Gyűjtemény tisztelettel meghívja Önt, a Szárnyaló gondolatok című fotókiállítás megnyitójára 2021. október 1-én pénteken 17 órára.  A kiállítást megnyitja: Péjó Zoltán ES-MAFOSZ fotóművész, a Duna‒táj Fotókör Egyesület elnöke  Helyszín: 6300 Kalocsa, Szent István király út 76.

 

Duna−táj Fotókör Egyesület | Szárnyaló gondolatok című kiállítás– Nagy Erik fotográfus tárlatvezetése

2021. október 27-én szerdán, 17.30 -tól Nagy Erik fotográfus, a Duna−táj Fotókör Egyesület alelnöke, alapító tagja tart tárlatvezetést a Szárnyaló gondolatok című kiállításon. Az eseményen való részvétel ingyenes. Információ

Lonovics László képzőművész tárlata

Fényintonációk

Lonovics László képzőművész tárlata

2013. szeptember 6. –november 24.

A Nicolas Schöffer Gyűjtemény időszaki kiállításán Lonovics László grafikus, tervezőgrafikus, festő, egyetemi docens, többek között a Nemzetközi Kepes Társaság tagja, de a fénygrafikák, fényfestmények jeles művészének munkásságába nyerhettünk betekintést „Fényintonációk” című kiállításán.

Párizs flâneur

Juhász Balázs fotóművész tárlata

2013. április 11. – május 19. 

Immár hagyomány, hogy Francia Napok rendezvénysorozatunk keretén belül időszaki kiállításokat is rendezünk olyan alkotóknak, akik valamilyen módon kapcsolódnak Franciaországhoz. A III. Francia Napok keretén belül Juhász Balázs fotóművész párizsi barangolásait, hangulatait, érzelmeit láthattuk feketén-fehéren. Juhász Balázs párizsi barangolásai során képeivel nem a szó hétköznapi értelmében vett idegenvezetés beavatottaiként célzott meg bennünket, sokkal inkább olyan vizuális hangulati töltést inspirált, ahol a város lélegzését, lüktetését, élhetőségét tapasztalhattuk meg. Mert ez is Párizs arca, csak egy érzékenyebb optikán, szemen és lelken keresztül mutatta meg nekünk a békés és gyönyörű világvárost, ám mindenképpen sajátos atmoszférát teremtett.

Mobility

Kelle Antal képzőművész tárlata

2012. május 17. – július 23.

A Nicolas Schöffer születésének 100. évfordulójára, a Schöffer év alkalmából került megrendezésre Kelle Antal képzőművész tárlata. A művész ez alkalomból a megnyitóra Schöffer Hommage á Bartók című zenéjére egy táncprodukciót is készített, valamint egy animációt is, ami az INS felület mozgása által generált geometrikus filmetűd.

A videót az alábbi linkre kattintva tekintheti meg.

More Articles...

NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY

  • Cím: 6300 Kalocsa, Szent István király út 76.
  • Telefon: (78) 600 999
  • Nyitvatartás: 
  • kedd, csütörtök, szombat: 10-17 óráig
  • email: info@schoffergyujtemeny.hu
  • Facebook