NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY, KALOCSA

Duna‒táj Fotókör/Szárnyaló gondolatok időszaki kiállítás.

Duna−táj Fotókör Egyesület | Szárnyaló gondolatok című kiállítás

KIÁLLÍTÁS MEGHÍVÓ  Duna‒táj Fotókör/Szárnyaló gondolatok  A Nicolas Schöffer Gyűjtemény tisztelettel meghívja Önt, a Szárnyaló gondolatok című fotókiállítás megnyitójára 2021. október 1-én pénteken 17 órára.  A kiállítást megnyitja: Péjó Zoltán ES-MAFOSZ fotóművész, a Duna‒táj Fotókör Egyesület elnöke  Helyszín: 6300 Kalocsa, Szent István király út 76.

 

Duna−táj Fotókör Egyesület | Szárnyaló gondolatok című kiállítás– Nagy Erik fotográfus tárlatvezetése

2021. október 27-én szerdán, 17.30 -tól Nagy Erik fotográfus, a Duna−táj Fotókör Egyesület alelnöke, alapító tagja tart tárlatvezetést a Szárnyaló gondolatok című kiállításon. Az eseményen való részvétel ingyenes. Információ

Rólam szól itt a TÉR!

Bemutatkoznak a Nicolas Schöffer Gyűjtemény Alkotópályázatának résztvevői

2013. május 31. – július 28.

A Tér-Fény-Mozgás múzeumpedagógiai pályázatunk keretén belül, 2013. tavaszán kétfordulós alkotóverseny is megrendezésre került, melyben Nicolas Schöffer műveinek témafelvetéseiből kiindulva ugyan, de a diákok a maguk képzelőerejét használva készítettek önálló alkotást egy előre megadott, korosztályonként eltérő témában, eltérő anyaghasználattal. A legkreatívabb munkák jutalma pedig nem csupán könyvutalvány volt, hanem igazi kiállításon is szerepelhettek: időszaki kiállításként két hónapon keresztül ők voltak a Schöffer Gyűjtemény főszereplői.

 

Mobility

Kelle Antal képzőművész tárlata

2012. május 17. – július 23.

A Nicolas Schöffer születésének 100. évfordulójára, a Schöffer év alkalmából került megrendezésre Kelle Antal képzőművész tárlata. A művész ez alkalomból a megnyitóra Schöffer Hommage á Bartók című zenéjére egy táncprodukciót is készített, valamint egy animációt is, ami az INS felület mozgása által generált geometrikus filmetűd.

A videót az alábbi linkre kattintva tekintheti meg.

A fény művészete

Mattis-Teutsch Waldemar kiállítása

2012. március 5. – április 8.

A 2012-es esztendőt Kalocsa városa és a Gyűjtemény is a Schöffer–centenárium jegyében ünnepelte. A Schöffer év nyitókiállítása, Mattis-Teutsch Waldemar nemzetközileg ismert és elismert, Brassóban élő fényművész és holográfus kiállításával vette kezdetét. A holográfia olyan lenyűgöző képalkotási technológiáját tárta elénk tárlatával, ami méltó a „Schöfferi hagyatékhoz”, a mindig kísérletező és kutató művész életútjához.

A Mattis- Teutsch Waldemar a neves erdélyi képzőművész család, a néhai Mattis-Teutsch János 1884-ben Brassóban született nagy formátumú képzőművész unokája, aki már nem festékkel, ecsettel készíti műveit – az ecsetet felcserélte a lézersugárral –, az Ő színes lendületes alkotásai a hologramok.
Hologramjai a mérnöki tudományok és a költői fantázia köztes vidékén találhatók, de mint önmagáról vallotta, a művészetnek soha nem a kézműves jellege, a technikája érdekelte, hanem sokkal inkább, hogy el tudja érni a hatást, amelyet kigondolt.
A színes lendületes alkotásokra, a hologramokra is igaz, hogy bennük a tudomány és a művészet sajátságos módon ölelkezik egymással, mintegy szimbiózist teremtve művészet és technológia között; a fény-a mozgás és a színek keltenek életre sajátságos teret.
A fény célirányos irányításának, innovatív alkalmazásának magasiskolája köszön vissza műveiről, ahol pixel hologramjain a néző látószögének változásával, a színspektrum széles skáláját vonultatja fel, és állandó mozgásban tartja.

Lonovics László képzőművész tárlata

Fényintonációk

Lonovics László képzőművész tárlata

2013. szeptember 6. –november 24.

A Nicolas Schöffer Gyűjtemény időszaki kiállításán Lonovics László grafikus, tervezőgrafikus, festő, egyetemi docens, többek között a Nemzetközi Kepes Társaság tagja, de a fénygrafikák, fényfestmények jeles művészének munkásságába nyerhettünk betekintést „Fényintonációk” című kiállításán.

Párizs flâneur

Juhász Balázs fotóművész tárlata

2013. április 11. – május 19. 

Immár hagyomány, hogy Francia Napok rendezvénysorozatunk keretén belül időszaki kiállításokat is rendezünk olyan alkotóknak, akik valamilyen módon kapcsolódnak Franciaországhoz. A III. Francia Napok keretén belül Juhász Balázs fotóművész párizsi barangolásait, hangulatait, érzelmeit láthattuk feketén-fehéren. Juhász Balázs párizsi barangolásai során képeivel nem a szó hétköznapi értelmében vett idegenvezetés beavatottaiként célzott meg bennünket, sokkal inkább olyan vizuális hangulati töltést inspirált, ahol a város lélegzését, lüktetését, élhetőségét tapasztalhattuk meg. Mert ez is Párizs arca, csak egy érzékenyebb optikán, szemen és lelken keresztül mutatta meg nekünk a békés és gyönyörű világvárost, ám mindenképpen sajátos atmoszférát teremtett.

Nicolas Schöffer grafikái

2012. szeptember 6. – február 30.

A Schöffer-centenáriumon nyíló időszaki kiállításunkon a Schöffer Gyűjtemény grafikai anyagából rendeztünk egy kiállítást. Igazi kuriózumnak számító, ritkán látható darabokat, szitanyomatokat, számítógépes grafikákat és kollázsképeket tekinthettek meg az érdeklődök.

40 év Párizsban

Joseph Kádár képzőművész tárlata

2012. április 12. – május 13.

A Schöffer centenáriumi évben, a hagyományteremtő „Francia Napok” keretében nem is adózhattunk méltóbb módon a Párizsban élt és alkotott Nicolas Schöffer emléke előtt, mint egy olyan nagy formátumú, Európa szerte ismert és elismert ,– négy évtizedet szintén a művészetek fővárosában eltöltött képzőművész – Joseph Kádár, alias Kádár József Kalocsára látogatásával. 

Kezdetekben a periférikus műfajokkal kísérletezett – Mail-Art, Post-Mail Art, Livre-Objets –, de művészi fotókat és fotogramokat is készített. 1979-ben kezdett elektrografikával foglalkozni, a fénymásológépet művészi célra felhasználni. Fotóit, kollázsait másolta, nyújtotta, zsugorította, olyan műveket is alkotott, melyeket a hagyományos sokszorosító technikákkal nem lehet előállítani, például a háromdimenziós relief-elektrografikát.
Korábbi szürrealista periódusa után, a fegyelmezettebb geometrikus korszaka következett. A feszes kompozíció, a geometrizáló hajlam ekkori műveinek fő jellemzői. Az utóbbi tíz évben kezdett el foglalkozni a gömbök és ellipszoidok erőegyensúlyának a problematikájával. Ezeken a munkáin szigorú rend szervezi műalkotássá elképzeléseit. Az új tartalmak vizuális megjelenítése új kihívásokat jelentenek számára, központi témája az ellipszoidok dőlésszögei által keletkezett erőegyensúlyok dinamikájának fokozására.
Ez a tárlat, bár kétségtelenül szerény merítés volt a hatalmas életműből, de azért jól példázta a gazdag művészi pálya legfontosabb állomásait, azt a hosszú utat – az előző 40 évet – amit a mindig is nyitott szellemű, kísérletező kedvű alkotó mind a mai napig jár.

Formázott fény

Mengyán András képzőművész tárlata

2012. szeptember 6. – november 23.

Mengyán András művészetének eszközei a tér és a dimenziók, matematikai számítások, a geometrikus szerkesztés, a színek, de legfőképpen a fény. A nagyméretű akrilfestmények és a terem közepén elhelyezett installáció az UV fény segítségével izgalmas térproblémákat érzékeltettek. Szintén a transzparencia kérdéskörével foglalkozott a kiállításon szereplő előre beprogramozott színes LED-plasztika és egy éppen szabadalom alatt álló lézerplasztika is, mely a kétdimenziós animációt egy kikísérletezett különleges folyadéknak köszönhetően háromdimenzióssá alakította át a szemünk előtt. (Zombori Mónika)

NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY

  • Cím: 6300 Kalocsa, Szent István király út 76.
  • Telefon: (78) 600 999
  • Nyitvatartás: 
  • kedd, csütörtök, szombat: 10-17 óráig
  • email: info@schoffergyujtemeny.hu
  • Facebook