NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY, KALOCSA

40 év Párizsban

Joseph Kádár képzőművész tárlata

2012. április 12. – május 13.

A Schöffer centenáriumi évben, a hagyományteremtő „Francia Napok” keretében nem is adózhattunk méltóbb módon a Párizsban élt és alkotott Nicolas Schöffer emléke előtt, mint egy olyan nagy formátumú, Európa szerte ismert és elismert ,– négy évtizedet szintén a művészetek fővárosában eltöltött képzőművész – Joseph Kádár, alias Kádár József Kalocsára látogatásával. 

Kezdetekben a periférikus műfajokkal kísérletezett – Mail-Art, Post-Mail Art, Livre-Objets –, de művészi fotókat és fotogramokat is készített. 1979-ben kezdett elektrografikával foglalkozni, a fénymásológépet művészi célra felhasználni. Fotóit, kollázsait másolta, nyújtotta, zsugorította, olyan műveket is alkotott, melyeket a hagyományos sokszorosító technikákkal nem lehet előállítani, például a háromdimenziós relief-elektrografikát.
Korábbi szürrealista periódusa után, a fegyelmezettebb geometrikus korszaka következett. A feszes kompozíció, a geometrizáló hajlam ekkori műveinek fő jellemzői. Az utóbbi tíz évben kezdett el foglalkozni a gömbök és ellipszoidok erőegyensúlyának a problematikájával. Ezeken a munkáin szigorú rend szervezi műalkotássá elképzeléseit. Az új tartalmak vizuális megjelenítése új kihívásokat jelentenek számára, központi témája az ellipszoidok dőlésszögei által keletkezett erőegyensúlyok dinamikájának fokozására.
Ez a tárlat, bár kétségtelenül szerény merítés volt a hatalmas életműből, de azért jól példázta a gazdag művészi pálya legfontosabb állomásait, azt a hosszú utat – az előző 40 évet – amit a mindig is nyitott szellemű, kísérletező kedvű alkotó mind a mai napig jár.

NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY

  • Cím: 6300 Kalocsa, Szent István király út 76.
  • Telefon: (78) 600 999
  • Nyitvatartás: 
  • kedd, csütörtök, szombat: 10-17 óráig
  • email: info@schoffergyujtemeny.hu
  • Facebook