NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY, KALOCSA

Múzeumpedagógiai foglalkozások óvodásoknak

Az óvodások számára egész délelőtt tartó, 180 perces komplex programokat kínálunk. Az alkalmakat a Nicolas Schöffer által felvetett fogalmak köré csoportosítjuk. 

A korosztályi sajátosságokhoz illeszkedve komplex, változatos módszertant alkalmazunk, mint dramatikus játékok, bábelőadás, tarisznyás/térképes kincskeresés, óriás puzzle, zenepedagógia, ritmus-, hang- és fényjátékok, árnyjáték.
Az egyes témákat játékba ágyazott foglalkozások, hosszabb-rövidebb alkotómunkák szövik át, melyekben a legváltozatosabb anyagfajtákat használva nagy szerepe jut a kreativitásnak, a gyermeki önkifejezésnek (pl. térbeli alkotások, fényeszközök, lampion, kollázs készítése, fémépítés).
Igény esetén természetesen van mód a témák, foglalkozások időtartamának rövidítésére is.

Aktuális foglalkozásaink:

I. Kalandok a térben

Első élmények a múzeumban – dramatikus eszközökkel tanuljuk a múzeumi viselkedés szabályait. Majd utazást teszünk a Schöffer-mobilok világába, játékos módszerekkel ismerkedünk Schöffer Miklós alkotásaival. Lelkesedésünket bábokkal visszük tovább, majd tarisznyával indulunk útnak a kiállítótérben. Térkép segítségével kincset keresünk, és jutalmat is kapunk.
Alkotóműhely: fémet domborítunk, similabdát és térbeli alkotásokat készítünk.

II. A fény birodalmában

Játszunk a fénnyel és az árnyékkal, a nappallal és az éjszakával. Árnyék-activityt játszunk: óriás paraván mögül átszűrődő fényben csak az árnyék segít minket a megfejtésben. Később zseblámpával világítjuk meg az alkotásokat, aztán színes fénybe öltöztetjük azokat.
Alkotóműhely: varázslatos világító mécseseket és áttetsző ablakdíszeket készítünk.

III. Időutazás

Az idő bizony nem áll meg! Drámajátékokkal érzékeltetjük az idő múlását, hogy átéljük a fejlődést, növekedést, az átalakulást. Homokórával mérjük az időt. Állatok, növények, évszakok – sőt mi magunk is folyton változunk.
Alkotóműhely: időórát, jégpalotát és kinetikus mozgóképet készítünk.

IV. Színvarázslat

Észrevesszük-e a színek sokféleségét magunk körül? Bejárjuk hozzá a kiállítást, sötétben és fényben érzékeljük a színeket. A színek érzelmekhez is kötődhetnek? Nem félünk a műtárgyaktól, és színes fénybe öltöztetjük az alkotásokat!
Alkotóműhely: golyóval festünk, színes pörgettyűt, mandalát és színes mozgóképet készítünk.

V. Játék a formákkal

Mi van a kosárban? Mindent a kéznek, semmit a szemnek! Milyen formákat ismersz fel? Milyen a tapintása? Miből készülhetett? Milyen az, ha nem látom, csak érzem a tárgyakat? Óriás puzzle segítségével a részekből összeáll az egész.
Alkotóműhely: építünk fémmel, készítünk szellemvárat, és kollázsképet geometrikus formákból.

VI. Mozgolódó

Az életben minden mozog? Biztos, hogy nem? Hogyan tudjuk elválasztani a mozgást a mozdulatlanságtól? Figyeljük meg és utánozzuk a Schöffer szobrok mozgását! Ritmustovábbítás, pantomim, tükörképjáték is része a játéknak.
Alkotóműhely: készítünk rajzfilmet, paprikajancsit, kinetikus mozgóképet és egy széljelző mobildíszt is.

 

NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY

  • Cím: 6300 Kalocsa, Szent István király út 76.
  • Telefon: (78) 600 999
  • Nyitvatartás: 
  • kedd, csütörtök, szombat: 10-17 óráig
  • email: info@schoffergyujtemeny.hu
  • Facebook