NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY, KALOCSA

Schöffer a nagyvilágban

Schöffer a művészet feladatát a mindennapok esztétikai átalakításában látta, ezért teoretikusan foglalkozott városrendezéssel és építészettel is. Számos könyvet írt erről a témáról, melyekből kiderül, hogy alkotásait nem csupán kisszámú műértővel, hanem a város teljes közösségével akarta megismertetni. Kereste azokat a formákat, alkalmakat, ahol közvetlenül kapcsolatba léphet a közönséggel. Ennek lehetőségét leginkább az urbanisztikában látta. Parkokba, közterekre tervezett alkotásainak térformáló és térszervező erejük van. Szobrait ily módon a városközpontok szervező magjául szánta. Művei szocializálása, a város társadalmába, életébe való beillesztése, a közönséggel való kommunikáció érdekelte leginkább Schöffert.

Műveinek két arca van: egy nappali és egy éjszakai. Nappal a Chronosok jellegzetes szerkezetét látjuk, a tartóvázat és a rajta elhelyezett kisméretű korongokat, tükröket. Éjszaka az építményes karakter eltűnik, a reflektorsugarak, a villanó fények, a szín és hanghatások dinamikus együttese foglalja el.

Alkotásai ma ott találhatók Európa és Amerika nagyvárosaiban – Párizs, Liège, Bonn, München, Lyon, San Francisco, Montevideo –, ott varázsolnak csodálatos fényjátékot az égre kibernetikus fénytornyai.

NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY

  • Cím: 6300 Kalocsa, Szent István király út 76.
  • Telefon: (78) 600 999
  • Nyitvatartás: 
  • kedd, csütörtök, szombat: 10-17 óráig
  • email: info@schoffergyujtemeny.hu
  • Facebook