NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY, KALOCSA

Magyar Géniusz Program Szakmai Beszámoló

Kalocsa géniusza, Schöffer Miklós nyomában
MAGYAR GÉNIUSZ PROGRAM SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma
Altéma: 650132/1
Projekt címe: Nicolas Schöffer műalkotásainak feltérképezése, katalogizálása
Elnyert pályázati összeg: 4.000.000 FT

A népművészetéről és piros paprikájáról ismert mezőváros, Kalocsa a modern művészet egyik egyedülálló gyűjteményét, a Nicolas Schöffer Gyűjteményt is magában rejti.  Schöffer Miklós a kinetikus és kibernetikus művészet atyjaként számontartott művész 1979-ben teljes életművét bemutató anyagot adományozott szülővárosának, Kalocsának. A Magyar Géniusz program lehetővé tett, egy nemzetközi színtéren megvalósuló kutatást, amelynek célja Schöffer Miklós életművének, és a Franciaországban lévő hagyatéka kezelésének árnyaltabb megismerése. A kutatási program két, egy rövidebb németországi és egy egyhetes franciaországi tanulmányutat tett lehetővé.
A hamburgi tanulmányút során találkoztam Gerd Thieme filmrendezővel, aki Nicolas Schöfferről készített filmet, Sajnos ez a film a nem került elő a német nemzeti filmarchívumból azóta sem, de egy jelentős, a Musée Dart Moderne, Lumiére et Mouvement 1967. május 2-tól augusztus 31-ig bemutatott kiállításról művészi igénnyel készült filmmel megajándékozta gyűjteményünket. Továbbá egy fotót és egy, Nicolas Schöffer 1973-ban, a Hamburgi Operában bemutatott KYLDEX produkciójában alkalmazott műanyag jelzőtáblát adományozott gyűjteményünknek.
A párizsi tanulmányút során lehetőség nyílt a párizsi múzeumokban és galériákban elhelyezett Schöffer művek tanulmányozására és adatgyűjtésre. A Centre Pompidou művészeti központban egy különálló Schöffer-teremben helyeztek el Schöffer alkotásokat. A Musée de la musique modern zenei szekciójának Schöffer szobra együtt látható a szoborról készült filmalkotással illeszkedve a zenei múzeum karakteréhez. A kutatás során a múzeumokban látható alkotásokról fotók készültek, melyeket a Nicolas Schöffer Gyűjtemény fotótárában helyeztünk el.
A Centre Pompidou kutatók számára fenntartott Kandinskij művészettörténeti szakkönyvtárában, a magyar kutatók számára eddig ismeretlen nagy számú izgalmas Schöffer munkásságához kapcsolódó dokumentumot volt lehetőségem tanulmányozni. A brosúrák, meghívók, képeslapokról fotódokumentáció is készült, amelyek a Nicolas Schöffer Gyűjtemény történeti dokumentum-, és adattárába kerültek.
A kutatási program jelentős eredménye, hogy személyes kapcsolat épült ki a Nicolas Schöffer Gyűjtemény és Schöffer Miklós francia örökösei között. A sikeres kapcsolatfelvétel eredményeképpen   felmerült egy közös kutatói bázis létrehozása. A hagyaték kezelőjével megállapodtunk, egy közös kiállítás létrehozásában, amelyet Schöffer Miklós eddig Magyarországon még nem látott alkotásaiból rendezünk.
A Magyar Géniusz programnak köszönhetően lehetőségem Schöffer -kutatókkal megismerkedni: Dominique Trudel, Nagy Ágota vagy a Schöffer hagyaték kezelője Dimitri Salmon.  A személyes találkozók nyomán bontakozott ki egy tanulmánykötet tematikája, amely megvalósulását a Magyar Géniusz program tette lehetővé.

NICOLAS SCHÖFFER GYŰJTEMÉNY

  • Cím: 6300 Kalocsa, Szent István király út 76.
  • Telefon: (78) 600 999
  • Nyitvatartás: 
  • kedd, csütörtök, szombat: 10-17 óráig
  • email: info@schoffergyujtemeny.hu
  • Facebook